Het Rooftop Symposium 2024

13 september

Het dak: voor iedereen?

Op vrijdag 13 september 2024 organiseert Rooftop Revolution het Rooftop Symposium met als thema ‘het dak: voor iedereen?’. Het belooft weer een dag vol boeiende sprekers en een gevarieerd programma dat je niet wilt missen. Reserveer deze datum alvast in je agenda!

 

Het thema

Bij ‘Het dak: voor iedereen?’ onderzoeken we samen hoe we dakruimte optimaal kunnen inrichten voor zowel menselijke als niet-menselijke stadsbewoners. We gaan in gesprek over wie mag profiteren van de nieuwe ruimte op het dak. Van wie is die ruimte en voor wie? Kunnen flora en fauna naast menselijke bewoners ook een plek krijgen? Hoeveel ruimte krijgen auto’s, zonnepanelen en drones?

Ons doel is om samen na te denken over de sociale, ecologische en economische waarden die op het dak gerealiseerd kunnen worden. Wie draagt de verantwoordelijkheid? En hoe organiseren we dit met elkaar?

 

De locatie: parkeerdek van q-park

Het symposium vindt plaats op het dak van de parkeergarage Q-park Westergasfabriek in Amsterdam (van Bleiswijkstraat 8). Dit event maakt deel uit van DAKPARK, een initiatief van onze partner ROEF, waarbij het bovenste dek van Q-park twee weken lang wordt omgetoverd tot een park. Je kunt hier picknicken, rolschaatsen, workshops volgen en nog veel meer.

Over DAKPARK
Met DAKPARK toont ROEF de rol die daken kunnen spelen in het vergroenen van steden, en hoe dit sneller kan. In slechts drie dagen wordt het DAKPARK opgebouwd met een modulair systeem. Kom boven en ervaar zelf hoe heerlijk groen op hoogte kan zijn! DAKPARK is van 29 augustus t/m 15 september elk weekend gratis te bezoeken. Bekijk hier het voorlopige programma.

Bron: ROEF

Het (voorlopige) programma

  • 11.00 – 13.00: Ontvangst op inspiratiemarkt met lunch

Tijdens de inspiratiemarkt staan onze partners klaar om hun nieuwste producten en diensten aan je te presenteren. Loop rond over het dak en maak kennis met DAKPARK!

  • 13.00 – 13.45: Opening met de Droominee en key-notes van Edwin Gardner (Chrononauten) en Dirk van Peijpe (De Urbanisten)

We openen dit jaar weer met de inspirerende woorden van de Droominee. De Chrononauten nemen ons mee in de toekomst van het daklandschap, terwijl de URBANISTEN ons inspireren met hun mooiste (dak)projecten, waaronder het langste dakpark van het land: Het Hofbogenpark in Rotterdam.

  • 13.45 – 14.20: Paneldiscussie over ruimte voor mens en natuur 

De focus van de paneldiscussie ligt op mens- en natuurinclusieve stedelijke ontwikkeling.

  • 14.20 – 15.00: Pauze & inspiratiemarkt

 

  • 15.00 – 16.15: Break-out sessies

Dit jaar zijn er maar liefst 7 break-out sessies om bij aan te sluiten: Participatieve stedelijke ontwikkeling, De Duurzame Daken Kansenkaart, Natuurinclusief daklandschap, Klimaatrisico’s en verzekeraars, De route van duurzaam dakbeleid, Drones en daken en Klimaat en gedragsverandering. Lees hieronder meer over de inhoud en de bijdragers.

  • 16.15 – 16.30: Innovatiepitches

Tijdens de innovatiepitches bieden we initiatiefnemers de mogelijkheid om hun innovatie in maximaal 5 minuten te pitchen. Heb jij een nieuwe innovatie ontwikkeld voor multifunctioneel dakgebruik? Stuur een e-mail naar info@rooftoprevolution.nl met een korte beschrijving van je product, minimaal één foto en waarom het product volgens jou innovatief is en een podium verdient tijdens het Rooftop Symposium. De drie meest innovatieve producten krijgen een podium. Criteria: het product is ‘ready to market’, heeft een positieve impact en is geschikt voor gebruik op het dak.

  • 16.30 – 16.45: Uitreiking Rooftop Award 2024

Ook dit jaar reiken we twee Rooftop Awards uit voor het meest inspirerende particuliere en zakelijke dak. Bestaande daken die in 2023 of in 2024 zijn gerealiseerd komen in aanmerking. Ken jij een dak dat een Rooftop Award waardig is? Stuur ‘m hier in!

  • 16.45 – 17.00: Wrap-up

  • 17.00 – 18.00: Netwerkborrel

Tickets

Contact

info@rooftoprevolution.nl

Bekijk hier de break-outs

Break-out 1: participatieve stedelijke ontwikkeling

Nieuwe plekken voor ontmoetingen creëren door publieke en private ruimtes met elkaar te verbinden. Pim Heikoop van ZUS laat aan de hand van voorbeelden zien welke innovatieve participatiestrategieën je kunt inzetten om ruimtes inclusiever te maken. Om vervolgens samen na te denken over hoe we dit kunnen toepassen op onze daken.

Break-out 2: elk dakvlak benut met de Duurzame Daken Kansenkaart

Er zijn vele miljoenen daken en nog veel meer dakvlakken. Waar moet je als overheid of vastgoedpartij beginnen om aan de slag te gaan met de daken? De Duurzame Daken Kansenkaart kan op gebieds- of portfolioniveau inzichtelijk maken waar welke functies mogelijk zijn. Dennis Kaspori van gemeente Eindhoven laat samen met Rooftop Revolution zien hoe de Duurzame Daken Kansenkaart voor gemeente Eindhoven is ingezet.

Break-out 3: natuurinclusief daklandschap. Hoe geven we de natuur een stem in projectontwikkeling en groene daken?

Natuurinclusief bouwen is een bekend begrip, maar hoe doe je dat eigenlijk en hoe moeilijk is het? Niels de Zwarte van bureau Stadsnatuur, Nicky Castricum van Mot in Mokum en Florence van Haastrecht van BeeGrateful laten zien hoe het kan door de natuur een stem te geven. Letterlijk.

Break-out 4: samen met verzekeraars: een groen dak voor iedereen!

Hoe ziet de toekomst van groene daken er in 2040 uit en welke rol kunnen verzekeraars spelen om klimaatrisico’s te verminderen? In deze werksessie worden de eerste resultaten van het Europese PIISA onderzoeksproject gedeeld. Onder begeleiding van Simone Kroes en Harold Hendriks van Univé verkennen we samen hoe verzekeraars kunnen bijdragen aan een groener daklandschap in Nederland.

Break-out 5: welke route leidt naar duurzaam dakbeleid?

Het multifunctioneel benutten van leegstaande daken biedt kansen voor verschillende maatschappelijke opgaven. De extra ruimte wordt gezien, maar hoe zorgen we ervoor dat het gebruik van die ruimte structureel een plek krijgt binnen de gemeente? Welk beleid zorgt hiervoor, van welk beleid moeten we juist af en welke werkwijze past hierbij? Pamela Logjes van Gemeente Den Haag modereert een gesprek tussen Marije Schuurman en David van Weeghel van gemeente Amsterdam, Paul van Roosmalen van gemeente Rotterdam, Wessel Tiessens van de gemeente Den Haag en Victor Everhardt, directeur van platform 31, om op zoek te gaan naar de beste route.

Break-out 6: welke rol hebben drones in ons toekomstig dakenlandschap?

Onze gebouwen, bruggen en kades worden al door drones geïnspecteerd. Ze bezorgen medische hulpmiddelen die levens redden en zorgen voor onze veiligheid. De routes beginnen en eindigen op straat, in parken en op onze daken. Hoe integreren we veilige en verantwoorde dronevluchten in onze stedelijke omgeving? Onder leiding van Vries Strookman van Amsterdam Drone Lab en Indira van ‘t Klooster van Arcam verkennen we tijdens deze break-out de rol van drones in onze toekomstige daklandschap.

Break-out 7: klimaat en gedragsverandering. Hoe beïnvloedt het klimaat ons gedrag en andersom?

Klimaatpsycholoog Sara Wortelboer legt uit hoe het klimaat invloed heeft op ons gedrag. En hoe ons gedrag invloed kan hebben op het klimaat. Hoe betrek je zoveel mogelijk mensen om een beweging in gang te zetten? Wat zijn de belemmerende en stimulerende (psychologische) factoren? In deze sessie brengen we samen deze factoren in kaart om de groene revolutie te laten groeien!

Geef je dak op voor de Rooftop Awards!

 Dit jaar strijden de mooiste daken weer om de eretitel van het meest inspirerende, biodiverse, duurzame én inclusieve dak! Net als vorig jaar zijn er twee categorieën en dus twee awards weg te geven: voor zakelijke en particulier daken. Ook als bewoner kun je je dak dus opgeven. Meld je dak vóór 1 september hier aan.

Gaaf dakidee? Pitch jouw innovatie

Heb jij een baanbrekende innovatie ontwikkeld voor multifunctioneel dakgebruik die klaar is voor de markt, positieve impact heeft én geschikt is voor gebruik op het dak? Dit is jouw kans om te schitteren tijdens het Rooftop Symposium! Stuur ons een korte beschrijving van je product, minimaal één foto en vertel waarom jouw innovatie een podium verdient (info@rooftoprevolution.nl). De drie meest innovatieve producten krijgen de kans om zich te presenteren aan een breed publiek.

Sprekers/bijdragers

 

Credit achtergrond: IAMKAT
Credit achtergrond: IAMKAT
Credit achtergrond: IAMKAT

partners

Weerproof
BDA dak- en gevelopleidingen
Ebben Boomkwekerij Cuijk
NatureGreen
Stichting Doen
Stichting Doen
The Urban Jungle Project
Zoontjes