Onlangs reisde onze rooftopper Anne af naar Barcelona om de eerste fysieke bijeenkomst van het ‘European Creative Rooftop Network’ (ECRN) bij te wonen. Het ECRN bestaat uit negen verschillende partnerorganisaties uit negen verschillende Europese steden (Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Gotenburg, Nicosia en Rotterdam). De organisaties uit dit netwerk organiseren culturele evenementen op daken en willen hiermee het gebruik van daken stimuleren.
De komende vier jaar zullen deze partners samenwerken aan verschillende projecten om het daklandschap beter te benutten. Anne is door festivalorganisator & plaform voor dakontwikkeling ROEF geselecteerd als ‘Nomad’ in dit project. De Nomad Academy is een van de projecten van ECRN en vormt een groep van negen young professionals (nomads) uit de verschillende Europese partnersteden die ieder een onderzoeksproject zullen starten gericht op het stimuleren van het gebruik van daken voor culturele en duurzame doeleinden in Europa.
Coincidències, de partnerorganisatie uit Barcelona, organiseerde de eerste bijeenkomst. Deze partij organiseert culturele evenementen zoals concerten, dans- en theatervoorstellingen op allerlei daken in Barcelona. Historisch gezien worden de daken in Barcelona veel gebruikt, onder andere als plek om te ontspannen, samen te eten of de was te doen. Maar ook werden de daken vaak gebruikt voor belangrijke vergaderingen. Daar werd de rust opgezocht om onderling te overleggen en knopen door te hakken.
Barcelona kampt de laatste jaren met veel problemen veroorzaakt door ‘gentrification’, dat wil zeggen, het fenomeen dat er steeds rijkere bewoners worden aangetrokken, waardoor de oorspronkelijke bewoners van Barcelona worden verdrongen. Deels hierdoor is de dakencultuur verloren gegaan omdat mensen hun eigen dak niet meer bezitten. Coincidències probeert deze dakcultuur terug te brengen door mensen mee het dak op te nemen voor onder andere concerten, dansvoorstellingen en theater.
Coincidències nam ons mee op dakentour door Barcelona. Het eerste dak dat bezocht werd was het dak van het CaixaForum. Een voormalig textielfabriek dat nu een functie heeft als kunstgalerie en cultureel centrum. Een deel van het gigantische dak van het gebouw wordt vaak gebruikt voor evenementen, die onder andere door Coincidències worden georganiseerd. Opvallend detail: het dak is niet plat of puntig, maar golvend. Dit geeft een extra stevige constructie én zorgt voor een betere waterafvoer. De dakentour werd vervolgd naar een weelderige daktuin dicht bij het strand in de wijk Barceloneta. Het dak van een appartementencomplex dat wordt gebruikt door de bewoners. Looppaden van grind voeren langs verschillende nisjes met bankjes waar je kan genieten van de mediterrane planten die in volle bloei staan. Dit project is tot stand gekomen door de inzet van de organisatie ‘Huestros in the Sky’ in samenwerking met de gemeente Barcelona. Huestros in the Sky zet zich in om de Barcelonese daken te vergroenen om de biodiversiteit te verbeteren, regenwater te bergen en hittestress tegen te gaan. Ook dit dak is golvend, waardoor er een soort heuvels van begroeiing ontstaan.
Het laatste dak van de tour was een dak op de 17e verdieping in de buurt Le Pau. Dit dak biedt een 360 graden uitzicht over de stad, het strand en de zee. Coincidències organiseerde hier een optreden van een tango duo, een zangeres begeleid door een gitarist. Het duo speelde en zong, zoals het de ware tango betaamt zeer gepassioneerd. Elk lied werd afgewisseld met een korte speech van Isaias, de directeur van Coincidències. Deze muziek, het fantastische uitzicht, de ondergaande zon met de daarmee van kleur veranderende lucht én natuurlijk het goede gezelschap maakte het tot een avond om nooit te vergeten.
De eerste bijeenkomst van ECRN was een waar succes, kennis en ideeën om het daklandschap te benutten zijn uitgewisseld, maar bovenal zijn er goede relaties ontstaan die een internationale samenwerking mogelijk maken. Na 1,5 jaar Covid waarin iedereen was opgesloten in zijn eigen land was het een welkome ervaring om met mensen uit andere landen te spreken die aan dezelfde opgave werken. Iedereen kijkt uit naar de aankomende vier jaar waarin de resterende acht partnersteden zullen worden bezocht en waarin er naar een succesvol project toegewerkt wordt!