Een groen dak neem je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de natuur. Maar natuur is een breed begrip. Bij insecten kun je nog denken aan wat hommels en een vlinder, maar bij vogels denken bewoners van kustprovincies al gauw: “Oh nee, meeuwen!?”.

Meeuwen zijn steeds meer een normale stadsvogel geworden. Met de opkomst van de vos in de duinen sinds de jaren ’90 zijn meeuwen nieuwe broedplekken gaan zoeken en daarbij vaak uitgekomen op haventerreinen, maar steeds meer op stadsdaken. En daar gaan ze waarschijnlijk ook niet meer weg. De daken vormen eilandjes voor de meeuwen, waar ze rustig kunnen broeden, veilig uit de buurt van hun belagers. Meeuwen broeden jaren op dezelfde plek en vaak in de nabijheid van andere meeuwen.

Helpt een groen dak tegen meeuwen?

Er is nog geen eenduidig onderzoek dat laat zien dat groene daken meeuwenoverlast voorkomen, maar dat ze minder aantrekkelijk zijn is wel waarschijnlijk. Een grinddak heeft de voorkeur van de meeuw. Het is droog en de stenen worden warm, wat fijn is voor het broeden en voor de jonge meeuwen. Een groen dak is vaak wat nat en dat vinden meeuwen niet fijn. Ze lopen daarbij risico op eieren die vochtig worden en daardoor niet uitkomen. Op een sedumdak vind je meeuwen dan ook alleen als het te droog is.

Waar meeuwen helemaal niet fijn vinden op een dak is hoge beplanting. Het is dus verstandig om (indien je dak voldoende draagkracht heeft) niet alleen voor sedum te kiezen, maar voor een intensiever dak met bijvoorbeeld grassen, bloemen, kruiden of zelfs struiken. Misschien voelen ze zich minder veilig door het ontbreken van het vrije zicht, maar dergelijke beplanting lijkt te voorkomen dat meeuwen zich daar gaan nestelen.

De nieuwe stadsduif

Het blijft een gekke gedachte, maar de meeuw is inmiddels echt een stadsbewoner en gaat niet meer weg. Er zijn er in de stad genoeg fijne broedplekken en ze kunnen ook nog eens goed aan voedsel komen. Natuurlijk zijn er genoeg manieren om je dak minder aantrekkelijk te maken voor meeuwen, dan heb je het bijvoorbeeld over het spannen van draden, het plaatsen van prikkers of dagelijks het dak bezoeken tijdens het broedseizoen. Daarmee vergeleken is een groen dak een wat vriendelijkere oplossing.

Ook veel bewoners geven aan dat ze na het aanleggen van een groen dak minder overlast ervaren van meeuwen, zo ook onze dakboswachter Johanna. Zij overtuigde samen met Rooftop Revolution haar VVE om een groen dak aan te leggen op de huizenblokken van Lommerrijk in Amsterdam. Op de vraag of ze meer last had van meeuwen: “Juist minder [van] meeuwen, ik zie nu wel vaker eksters, koolmeesjes en merels.”

Liever naar de buurman

Kies je voor een groen dak, dan kies je voor de natuur. Net als het ‘s winters bijvoeren van musjes soms leidt tot muisjes, kun je met het aantrekkelijker worden voor vogels, helaas niet de meeuwen uitsluiten. Het heeft echter niet de voorkeur van de meeuw. Zorg in ieder geval dat je groen dak niet uitdroogt, daar is je sedum natuurlijk ook blij mee. Kies je voor een nog ‘natuurlijker’ dak met wildere, opgaande begroeiing, dan vliegt de meeuw sowieso liever naar het grinddak van een buurman.

Elke daksituatie is uniek. Bekijk onze producten of neem contact op met één van onze adviseurs om jouw (meeuwen)probleem te bespreken.

Vorige bericht:

Volgende bericht:

Nieuwste berichten
Dakboswachters gezocht!

Dakboswachters gezocht!

Om tot een succesvolle groene daken revolutie te komen, werken we het liefst samen met dakboswachters. Dit zijn enthousiaste buurtbewoners die ons kunnen helpen met een groene daken actie in hun gemeente. We zoeken nog dakboswachters in gemeente Velsen en Heeze-Leende!