Eén van de plekken waar Rooftop Revolution de revolutie verder wil ontketenen is Diemen. Een plek waar veel starters naartoe vertrekken vanuit Amsterdam, om de luttele vierkante meters die ze daar bewonen in te ruilen voor betaalbaardere, ruimere plekken. Dat gold ook voor Roel Niessen. Hij kocht een woning met tuin in de Anne Frankwijk en hij geniet nu van een uitzicht met zonnebloemen, klaprozen en wilde bijen en vlinders. Drie jaar geleden wilde hij graag zijn schuurtje en dakkapel vergroenen. En dacht, hoe leuk is het als de hele straat meedoet? Met behulp van de Groencommissie uit de buurt kreeg hij allerlei buurtbewoners mee. En nu start hij samen met Rooftop Revolution – die sinds dit jaar betrokken is – een campagne om zoveel mogelijk schuurtjes, daken en garages groen te kleuren. “Want”, zegt Roel, “één schuurtje zet niet veel zoden aan de dijk. Hoe meer groen, hoe meer we écht iets kunnen betekenen”. Er zijn groene voornemens voor 2021: de eerste pilotdaken zullen begin volgend jaar op de schop gaan!

Een koelere tuin met meer bijen
Roel woont nu zo’n 3,5 jaar met zijn vriendin en zoontje in de Anne Frankwijk. Hij heeft nét zijn tuin verbouwd, vertelt hij. “Alle tegels eruit, nieuwe planten erin, heerlijk, zo’n groene oase.” Als business analist bij netbeheerder Liander is hij in zijn dagelijks leven al veel met duurzaamheid bezig. Vergroening vindt hij belangrijk om hittestress tegen te gaan, maar ook voor meer biodiversiteit. Die effecten merkte hij al in zijn tuin: “Het gras houdt de tuin echt veel koeler, zelfs met 35 graden is het gras koud. En ik zie ineens zoveel bijen, vogels en kleine insecten, puur omdat we de tuin hebben aangepakt. Geweldig om te zien!”

 

         “De hele wijk krijgt dan                                zonnebloemen en aan het
         einde van de zomer kijken we wie           de mooiste en hoogste heeft.”

 

 

 

Ontstaan van De Groencommissie
Tijdens een groot feest, ter ere van het 30-jarige bestaan van de buurt, konden buurtbewoners op een wand buurtinitiatieven schrijven. Er ontstond een verzameling van groene ideeën: de start van de Groencommissie. Eens in de zoveel tijd komt de groep samen om te bespreken wat er allemaal kan. Zoals het inplanten van bloemen, plaatsen van een kruidenbak, het opfleuren van perkjes en elk jaar vindt er een zonnebloemactie plaats. “De hele wijk krijgt dan zonnebloemen en aan het einde van de zomer kijken we wie de mooiste en hoogste heeft.” Daarnaast heeft de wijk een zaailing gekregen van de Anne Frankboom die in Amsterdam stond. Die is nu opgebloeid tot een grote, mooie kastanje, ter ere van Anne Frank en de wijk.


“Ik dacht, ik wil een groen dak, maar het zou leuk zijn als heel mijn  straat mee zou doen. Dat zijn 20 huizen en die hebben ook allemaal een schuurtje en dakkapel.”


Vergroenen is aanstekelijk
“Vergroenen heeft een aanstekelijk effect”, zegt Roel. “Met zo’n zonnebloemactie doe je mee omdat iedereen meedoet. En het is ook een sociaal ding, je gaat toch even bij de planten staan kijken en dan kom je elkaar tegen.” Toen Roel zijn idee voor groene daken in de buurtappgroep gooide, kreeg hij veel positieve reacties: “Ik dacht, ik wil een groen dak, maar het zou leuk zijn als heel mijn straat mee zou doen. Dat zijn 20 huizen en die hebben ook allemaal een schuurtje en dakkapel.” Vervolgens pitchte Roel het idee in de Groencommissie en zijn ze het verder gaan verspreiden in de wijk. “Ik rekende uit, als je alle daken in de wijk bij elkaar neemt, komt je uit op zo’n 2.000 m2!” Qua kosten proberen ze het zo aantrekkelijk mogelijk te maken, want Roel begrijpt ook dat niet iedereen budget heeft. Maar hij wil ook laten zien dat het leuk is om mee te doen. Roel: “Dat mensen die groene daken zien en denken, goh, dat wil ik ook wel, hoe kan ik meedoen?”


“Als je de hele wijk wilt aanpakken, heb je hulp nodig. Ik weet niet wat kan, past en zinvol is. Dus toen kwam ik bij Rooftop Revolution uit.”


Volgende stap: handjes nodig
Vervolgens is Roel gaan Googlen en kwam hij bij Rooftop Revolution uit. “Als je de hele wijk wilt aanpakken, heb je hulp nodig. Ik heb er weinig verstand van, er zijn zoveel partijen die groene daken aanbieden. Ik weet niet wat kan, past en zinvol is. Dus toen kwam ik bij Rooftop Revolution uit.” Naast het inventariseren van de daken en het uitzoeken van de juiste hoveniers, helpt de organisatie bij het ontwikkelen van een campagne. Dat betekent het maken en verspreiden van campagnemateriaal, het enthousiasmeren van buurtbewoners en het organiseren van een informatiebijeenkomst. Roel: “We maken graag gebruik van de ervaring van Rooftop Revolution. En ik denk dat als je zo’n professionele partij naast je hebt staan, het voor mensen serieuzer wordt om mee te doen.”

Proeftuin voor de rest van Diemen
De Groencommissie krijgt jaarlijks een kleine bijdrage van de gemeente Diemen, maar de gemeente helpt vooral door constructief mee te denken, vertelt Roel. “We krijgen veel vrijheid om projecten te starten, de gemeente denkt heel erg met ons mee. Als we zo’n perkje ontginnen, dan komen ze graag langs om planten aan te leveren”. De vergroening van de daken in de Anne Frankwijk ziet de gemeente echt als een proeftuin voor de rest van Diemen. Als dit een succes is, wordt het mogelijk uitgerold in het hele dorp. De organisatie kost wel veel tijd en energie, geeft Roel aan. “Als mensen het niet zelf willen organiseren, is het misschien wel iets voor overheden om er actiever mee aan de slag te gaan. Om samen met een partij als Rooftop Revolution dit soort projecten op te starten en bewoners te motiveren.”

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door ‘het Betrekken’ bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland.

UPDATE: Het project is inmiddels van start gegaan! Klik hier om de pagina te bezoeken.