Samen met Verzekeraars naar een Groener Daklandschap – break-out-sessie 4

Tijdens de break-outsessie ‘Samen met verzekeraars: een groen dak voor iedereen!’ werd de toekomst van groene daken in Nederland en de rol van verzekeraars hierin verkend. Deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van Univé en CAS (Climate Adaptation Services) spraken over de mogelijkheden om via verzekeringen groene daken te stimuleren en zo bij te dragen aan klimaatadaptatie. De break-outsessie werd begeleid door Simone Kroes van CAS en Herold Hendriks van Univé.

Het Europese PIISA-project stond centraal tijdens het symposium. Dit project onderzoekt hoe verzekeraars nieuwe producten kunnen ontwikkelen die klimaatadaptatie bevorderen, met een speciale focus op groene daken. De resultaten van het onderzoek laten zien dat er zowel kansen als uitdagingen zijn. Het onderzoek werd gepresenteerd door CAS. CAS onderzoekt wat verzekeraars kunnen doen om het succes te vergroten van adaptatiemaatregelen waarbij de natuur wordt ingezet (ook wel: Nature-based solutions). Hoe kunnen verzekeraars hun klanten aanmoedigen om de risico’s op schade door het veranderende klimaat te verminderen met deze natuurlijke adaptatiemaatregelen? Werkt het bijvoorbeeld om korting te geven op premies? Of om een handreiking aan te bieden waarin duidelijk staat hoe klanten zelf de risico’s op schade kunnen verminderen? Meer inzicht in de resultaten van het PIISA-onderzoek en CAS, kijk op hun website.

Kansen en uitdagingen

Verzekeraars kunnen een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van groene daken. Door bijvoorbeeld kortingen op premies aan te bieden voor huizen met een groen dak, kunnen ze hun klanten motiveren om duurzame keuzes te maken. Bovendien kunnen verzekeraars hun expertise inzetten om risico’s in kaart te brengen en zo bij te dragen aan een beter begrip van de voordelen van groene daken. Ook zouden verzekeraars gebruik kunnen maken van de aanjagende functie die bestaande netwerkpartijen in de wereld van groene daken hebben en een rol kunnen spelen in het financieel aantrekkelijk maken van groene daken.

Echter, er zijn ook nog enkele obstakels te overwinnen. Zo is het voor verzekeraars vaak moeilijk om een duidelijke business case te maken voor investeringen in duurzaamheid. Daarnaast is er nog veel kennis nodig over de effecten van klimaatverandering op gebouwen en de rol die groene daken hierin kunnen spelen. Wel zien we dat er meer verzekeraars zich buigen over het onderwerp alleen dat deze beweging tot dusver langzaam gaat en kennis nog onvoldoende wordt gedeeld.

De rol van verzekeraars

Verzekeraars zoals Univé spelen een steeds proactievere rol in het bevorderen van duurzaamheid. Zo heeft Interpolis eerder al een pilot gedraaid waarin ze duurzaamheidsinitiatieven hebben verwerkt in hun polis. Door middel van duurzaamheidsoffices en initiatieven zoals het aanbieden van groene daken, tonen verzekeraars aan dat het mogelijk is om verzekeraar te zijn én een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Tijdens de break-out werd geuit dat er een zekere mate van wantrouwen bestaat ten aanzien van het verlagen van de premie op basis van duurzame investeringen, gezien de mogelijkheid van belangenverstrengeling.

Conclusies en aanbevelingen

Het symposium heeft duidelijk gemaakt dat er een groeiende behoefte is aan innovatieve verzekeringsproducten die klimaatadaptatie stimuleren. Om dit te realiseren, is samenwerking tussen verzekeraars, overheden, onderzoekers en andere stakeholders essentieel.   Hiervoor is het belangrijk om te werken aan de volgende punten:

  • Financiële aspecten: De vraag naar financiële haalbaarheid kwam regelmatig terug. Hoe kunnen verzekeraars de kosten van groene daken rechtvaardigen en tegelijkertijd hun klanten hierbij betrekken?
  • Kennisdeling: Er is een duidelijke behoefte aan kennisdeling tussen verschillende partijen. Verzekeraars, onderzoekers, bouwbedrijven en overheden moeten samenwerken om de kennis over groene daken te vergroten.
  • Beleidsmatige kaders: De huidige regelgeving en beleidskaders kunnen een belemmering vormen voor de implementatie van groene daken. Er is behoefte aan meer ondersteunende maatregelen.
  • Maatschappelijke impact: Naast de financiële voordelen hebben groene daken ook een positieve impact op de leefbaarheid in steden en kunnen ze bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Maar wie dragen de kosten voor de implementatie van groene daken?

Aanbevelingen:

  • De rol van verzekeraars: Verzekeraars kunnen een cruciale rol spelen in het stimuleren van groene daken door middel van innovatieve verzekeringsproducten, zoals premiekortingen voor huizen met een groen dak.
  • Uitdagingen: Er zijn nog steeds uitdagingen te overwinnen, zoals het ontbreken van een duidelijke business case voor verzekeraars om te investeren in duurzaamheid en het gebrek aan kennis over de effecten van groene daken.
  • Samenwerking: Samenwerking tussen verzekeraars, overheden, onderzoekers en andere stakeholders is essentieel om de implementatie van groene daken te versnellen.
  • Bewustwording: Er is meer bewustwording nodig bij consumenten over de voordelen van groene daken en de rol die zij zelf kunnen spelen.
  • Data en onderzoek: Er is behoefte aan meer onderzoek naar de effecten van groene daken op de risico’s van klimaatverandering en het verzamelen van betrouwbare data.