Op vrijdag 13 september 2024 vond weer het jaarlijkse Rooftop Symposium plaats. Dit keer op het dak van de Q-park parkeergarage Westergasfabriek in Amsterdam, als onderdeel van het DAKPARK van ROEF Amsterdam. Het symposium werd afgesloten met de uitreiking van de Rooftop Awards, die groene en multifunctionele daken in de schijnwerpers zetten. Dit jaar waren er opnieuw twee winnaars: één in de categorie zakelijke daken, gekozen door een vakjury, en één in de categorie particuliere daken, bepaalt door een publieksstemming.
Groen, geel en blauw dak van WoCom juryfavoriet
In de categorie zakelijke daken ging de Rooftop Award naar woningcorporatie WoCom en ROEF uit Son (niet te verwarren met ROEF Amsterdam). Juryvoorzitter Willem Jakobs maakte op spectaculaire wijze de winnaar bekend door de uitslag via een drone aangereikt te krijgen. De award zelf werd uitgereikt aan Anna van den Dijssel van Knaapen, die namens de andere partijen de prijs in ontvangst nam. Het multifunctionele dak in Helmond bevat een combinatie van zonnepanelen, sedum, inheemse kruiden, en nestkasten voor bijen, vogels en vleermuizen. Het circulaire daksysteem, ontwikkeld door ROEF, monitort de vochtigheid van het dak met sensoren en voorziet het groen van regenwater indien nodig. Juryvoorzitter Willem: “Dit dak toont hoe klassieke Nederlandse rijtjeshuizen getransformeerd kunnen worden tot levendige oases. Wat normaal een simpel pannendak zou zijn, is nu een thuis voor biodiversiteit en hernieuwbare energie.”
Naast de technische en ecologische voordelen werd ook de sociale impact van het project gewaardeerd. Het dak werd aangelegd op sociale woningbouw en uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor is het dak ook in wijken waar duurzame oplossingen niet altijd vanzelfsprekend zijn, een krachtig antwoord op klimaatverandering. Dit maakt het project niet alleen duurzaam, maar ook inclusief, een belangrijk thema van het symposium dit jaar.
Uitreiking Rooftop Award op het Rooftop Symposium (categorie zakelijk). V.l.n.r.: Jan Henk Tigelaar (directeur Rooftop Revolution), Anna van den Dijssel (Knaapen) en Willem Jakobs (Juryvoorzitter Rooftop Awards en Award winnaar particulier 2023). Beeld IAMKAT
Winnaar Rooftop Award 2024 (categorie zakelijk): multifunctioneel dak van woningcorporatie WoCom in Helmond. Beeld ROEF
Groene oase op oude timmerfabriek publieksfavoriet
De award voor het beste particuliere dak werd toegekend aan een daktuin op een oude timmerfabriek in Nijmegen. Deze groene oase, van 35m² groot, bevindt zich op het dak van een 100 jaar oud gebouw dat is omgebouwd tot vier woningen. De daktuin, mede ontworpen door eigenaar Fleur van den Bosch en uitgevoerd door Mattijs van Dalen van Green Revolution uit Breda, maakt gebruik van circulaire materialen, zoals hergebruikt hardhout (dat eerder als steiger in Amsterdam dienstdeed) en vermalen dakpannen als substraat.
De daktuin biedt niet alleen een rustgevende plek voor de bewoners, maar ook een toevluchtsoord voor dieren. Bijen, vlinders en vogels weten hun weg naar dit groene dak te vinden. Ook huishoudhond Nakkie geniet regelmatig van het groen, samen met zijn viervoetige vrienden. Dit project is een inspirerend voorbeeld van hoe stadsbewoners met beperkte ruimte een groen paradijs kunnen creëren.
Ontvangst Rooftop Award (categorie particuliere daken) door Mattijs van Dalen van Green Revolution (uitvoerende partij). Beeld IAMKAT
Daktuin op het dak van een oude timmerfabriek in Nijmegen, winnaar Rooftop Award categorie particuliere daken. Beeld Van den Berg Hardhout
Jury en nominaties
De vakjury bestond uit Willem Jakobs van Stadsgras (juryvoorzitter), Sara Wortelboer van Stichting Klimaatpsychologie en Nicky Castricum van Mot in Mokum. Zij kozen de winnaar uit vijf genomineerden in de categorie zakelijke daken, waaronder Pixel Playground van Belsimpel (Groningen), C5 Investments (Oosterhout), CODA (Apeldoorn) en Wervenkade (Dordrecht). De Wervenkade in Dordrecht eindigde op de tweede plaats, gevolgd door CODA in Apeldoorn.
Andere genomineerde in de particuliere categorie was het Stapsteendak van Earthkweek in Amsterdam.