Dit was het Rooftop Symposium 2024

Terugblik

Het Rooftop Symposium 2024 begon op inspirerende wijze, net zoals vorig jaar, met de hartverwarmende woorden van de droominee. Als symbolisch gebaar maakten de aanwezigen een ‘dakje’ voor hun hart, een herinnering aan de gezamenlijke missie om stedelijke daken te transformeren. Daarna volgden prikkelende keynotes en een paneldiscussie waarin de toekomst van daken werd verkend, met een nadruk op duurzaamheid, inclusiviteit en de rol van natuur in de stad.

Na de discussies kon het publiek deelnemen aan een van de zeven diverse break-out sessies, waarin dieper werd ingegaan op specifieke thema’s zoals klimaat en gedragsverandering, participatie bij stedelijke ontwikkeling, drones en natuurinclusiviteit (lees meer hierover bij nieuws of klik op onderstaande linkjes). In de pauzes was er de gelegenheid om de stands van onze partners te bezoeken en inspiratie op te doen voor toekomstige dakprojecten. De dag werd afgesloten met innovatiepitches en de uitreiking van de felbegeerde Rooftop Awards, waarbij de mooiste daken in het zonnetje werden gezet.

Een tijdreis naar het jaar 2091

Chrononauten foto visie toekomst dakenEdwin Gardner (Chrononauten) opende met een visionaire keynote waarin hij de deelnemers meenam op een tijdreis naar het jaar 2091. In zijn toekomstbeeld is Amsterdam getransformeerd tot een “poreuze stad” waar de natuur de hoofdrol speelt. Hij introduceerde het concept van “dakmeentes” en “dakpacht”, waarbij daken gemeenschappelijk beheerd worden door gildes, en schetste een wereld waarin daken verschillende functies vervullen in de vorm van een “dakenarchipel.” Met deze vergezichten zette Gardner een hoopvolle toon: een stad waarin mens en natuur harmonieus samenleven, en de daken bijdragen aan een duurzame en inclusieve toekomst.

Hofbogen: Van Droom naar Werkelijkheid

De Urbanisten Dirk Peijpe Dirk Peijpe (De Urbanisten) presenteerde het Hofbogen-project, een inspirerend voorbeeld van hoe daken kunnen dienen als groene ontmoetingsplekken voor zowel mensen als dieren. Dit project, dat in 2026 opgeleverd zal worden, biedt veel meer dan alleen een park op hoogte. Het fungeert als een “watersensitief sponspark” dat regenwater filtert en hergebruikt voor zowel irrigatie als recreatief watergebruik. Peijpe onderstreepte dat de Hofbogen niet alleen een reservaat voor biodiversiteit zijn, maar ook een modelproject voor toekomstige stedelijke dakontwikkelingen. Hij benadrukte het belang van een integrale aanpak, waarbij verschillende belanghebbenden samenwerken om zowel technische als sociale uitdagingen aan te pakken.

In de afsluiting werd door zowel Edwin Gardner als Dirk Peijpe benadrukt dat projecten zoals de Hofbogen gezien moeten worden als pilots voor de toekomst. Ze riepen op tot het ontwikkelen van een nieuw voorstellingsvermogen en een nieuwe taal om deze stedelijke daken tot leven te brengen.

Paneldiscussie: verbinding met de natuur en de samenleving

Paneldiscussie symposium Toekomst groen dakIn de paneldiscussie werd dieper ingegaan op de kansen voor stedelijke daken om bij te dragen aan meer verbinding met de natuur en de samenleving. Khymo Moestadja (Weerproof) benoemde het succes van de tuinen van Brasa in multiculturele wijken als voorbeeld van hoe een bottom-up aanpak kan leiden tot sociale cohesie. Zij benadrukte het belang van goede communicatie om wantrouwen over de natuur – bijvoorbeeld in de vorm van brandnetels – weg te nemen. Het gebruik van bordjes en uitleg kan helpen om de positieve aspecten van natuur in de stad zichtbaar te maken.

Niels de Zwarte (Bureau Stadsnatuur) sloot zich hierbij aan en benadrukte de noodzaak om het beheer van groene structuren goed te borgen. Zijn boeken en tentoonstellingen, zoals “Doodleuk Natuurhistorisch”, tonen aan waar het wél lukt om stedelijke natuur te integreren. Hij riep op om stedelijke parken als “heilig” te beschouwen en daken actief te betrekken bij de vergroening van steden. Volgens De Zwarte begint het werk voor de natuur pas echt wanneer een gebouw af is voor de mens.

Sara Wortelboer (Klimaatpsychologie) richtte zich op de mentale gevolgen van klimaatverandering en het belang van gedragsverandering. Zij pleitte voor zichtbare, inspirerende voorbeelden die mensen aanzetten tot actie. Een gezamenlijk groen dak kan volgens haar de start zijn van een groeiende betrokkenheid bij duurzaamheid en het versterken van de sociale cohesie.

Dirk Peijpe sloot de paneldiscussie af door te benadrukken dat, hoewel er enkele technische uitdagingen zijn, het realiseren van duurzame daken vooral vraagt om samenwerking en eigenaarschap. Het is essentieel dat opdrachtgevers elkaar vinden en een integrale visie omarmen.

 

Break-out-sessies

Verslagen breakout symposium 'Het dak: van iedereen?'Na de paneldiscussie stonden de verschillende breakout-sessies ingepland. Deelnemers van het symposium konden hierbij kiezen voor zeven verschillende thema’s. Meer lezen over deze sessies? Klik dan door naar het verslag.

  1. Participatieve stedelijke ontwikkeling
  2. Elk dakvlak benut met de Duurzame Daken Kansenkaart
  3. Natuurinclusief daklandschap. Hoe geven we de natuur een stem in projectontwikkeling en groene daken?
  4. Samen met verzekeraars: een groen dak voor iedereen!
  5. Welke route leidt naar duurzaam dakbeleid?
  6. Welke rol hebben drones in ons toekomstig daklandschap?
  7. Klimaat en gedragsverandering. Hoe beïnvloedt het klimaat ons gedrag en andersom?

Innovatiepitches

Ook dit jaar konden organisaties hun innovatie of product in maximaal 5 minuten te pitchen. Het product moest aan drie criteria voldoen: klaar zijn voor de markt, een positieve impact hebben en geschikt zijn voor gebruik op het dak. De volgende pitches kregen het podium.

Tijs van Ruth (Waterleider) met ‘Daccu’

Daccu (ook wel Wateraccu genoemd) is een innovatieve oplossing om daken geschikt te maken voor wateropslag zonder dat de draagkracht van het dak een belemmering vormt. Het systeem bestaat uit een modulaire set van watervaten en plantenbakken, die samen zorgen voor wateropvang en koeling van de omgeving. Water wordt verzameld via verschillende bronnen, zoals naastgelegen daken en regenwater, en opgeslagen in geschakelde tonnen die het gewicht gelijkmatig verdelen. Dit flexibele systeem kan eenvoudig worden aangepast aan de omstandigheden en is bedoeld om dakvergroeners te stimuleren meer waterberging op daken toe te passen.

Peter Paul Laarhuis​ (Carbon Neutral Initiative) met Co-2 verwijderde groendaken

Carbon Neutral Initatieve richt zich met hun product op het gebruik van specifieke gesteenten zoals duniet en wollastoniet, die CO₂ uit de atmosfeer kunnen absorberen. Dit proces, bekend als “enhanced weathering,” versnelt de natuurlijke opname van CO₂ door gesteenten. Groendaken die deze mineralen bevatten, combineren de traditionele voordelen van biodiversiteit, wateropvang en isolatie met de extra mogelijkheid om CO₂ permanent te verwijderen.

Belangrijke punten:

  • De uitdaging: Jaarlijks 10 gigaton CO₂ verwijderen.
  • De oplossing: Door mineralen aan groendak-substraten toe te voegen, wordt CO₂ vastgelegd. Dit proces is al getest op pilot-locaties in Nederland en heeft bewezen efficiënt te zijn.
  • Certificering: Groendaken die CO₂ vastleggen kunnen gecertificeerd worden door de Stichting Nationale Koolstofmarkt, wat bedrijven en particulieren in staat stelt om hun CO₂-uitstoot te compenseren.

 

Sjoerd Jukovich van ROEF met Vondelpark op hoogte

De campagne “Vondelpark op hoogte” draait om het benutten van platte daken in Amsterdam om groene, openbare ruimtes te creëren die de stad helpen verduurzamen en te verkoelen.

Het idee is om het equivalent van 25 Vondelparken op daken te realiseren, gezien veel daken momenteel onbenut blijven terwijl de stad kampt met uitdagingen zoals hitte, droogte en hevige regenval.

De campagne richt zich op het betrekken van 300.000 Amsterdammers en het smeden van een vastgoedcoalitie die blauw-groene oplossingen mogelijk maakt. Het doel is om een publiek toegankelijk “Vondelpark op hoogte” te realiseren, met het eerste groene dakplantsoen gepland voor 2025, wanneer Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert​.

 

Uitreiking Rooftop Awards

Dit jaar konden particuliere daken en daken in de zakelijke categorie kans maken. Op spectulaire manier kwam de uitslag binnengevlogen: een drone kwam de uitreiking brengen. Benieuwd wie de winnaars zijn? Lees hier meer over in het nieuwsbericht.

Jan Henk van Rooftop Revolution sloot af met een krachtige boodschap: “Begin bij het beheer en zorg dat iedereen betrokken is, zodat we tegen 2027 allemaal dakherders zijn.”

Het Rooftop Symposium 2024 liet zien dat de toekomst van stedelijke daken vol kansen zit, zowel voor natuur, mens als stad. Tijd voor actie, tijd voor symbiose!