Rooftop Revolution Tilburg

Samen benutten we de ruimte op de Tilburgse daken en creëren we extra groen!

Meld je dak aan

WIJKAANPAK

Op de daken van de Tilburgse binnenstad ligt ruimte voor vergroening, waterberging, energieopwekking, recreatie, of een combinatie van deze functies. Maar hoe zorgen we ervoor dat gebouweigenaren die kansen zien en ermee aan de slag gaan? Daar is een revolutie vanuit diezelfde binnenstad voor nodig!

5.000 m2 groene daken toevoegen aan de Tilburgse binnenstad; het is mogelijk! Dit getal komt namelijk voort uit een voorbereidende studie die door Rooftop Revolution is gedaan op verzoek van vastgoedeigenaren, verenigd in de BIZ vastgoedeigenaren kernwinkelgebied binnenstad Tilburg, en de gemeente Tilburg. De studie, in de vorm van een duurzame daken catalogus, is een gevolg van de wens van betrokkenen om de verduurzamings- én vergroeningskansen van het vastgoed te versnellen. Door samen te investeren! En dan vooral op het dak! Wethouder Rik Grashoff draagt dit initiatief een warm hart toe.

In de wijkaanpak gaan we kansrijke dakprojecten in de Tilburgse binnenstad begeleiden van idee naar realisatie. We voeren een dakencampagne die past bij de cultuur en aansprekend is voor de eigenaren en bewoners. Zo brengen we samen het duurzaam ontwikkelen van het daklandschap onder de aandacht en creëren we draagvlak voor actie!

Ook aan de slag?

Heb jij ook plannen met je dak of wil je weten wat er op jouw dak mogelijk is? Meld via onderstaande knop je dak of project aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

Wat heb je aan een groen dak?

Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:

  • De groene deken verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel.
  • De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
  • Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
  • Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
  • Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!

Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.

Hoe werkt een groen dak?

Een standaard groen dak bestaat vaak uit sedum (vetplanten) en is geschikt voor vrijwel alle type daken. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud; het heeft in principe voldoende aan het regenwater, behalve als het wekenlang heet en droog is. Op de afbeelding hiernaast zie je de verschillende lagen waaruit een groen dak is opgebouwd.

Bovenop komt natuurlijk de vegetatielaag, een combinatie van minimaal twaalf verschillende sedumsoorten. Sedum doet het goed op daken en heeft weinig onderhoud nodig. Daaronder komt de substraatlaag van 40mm dik. Hier moeten de plantjes in kunnen wortelen. Je kunt ook kiezen voor een substraatlaag van 20mm; die is wat goedkoper maar droogt in de zomers ook ietsje sneller uit. De dikkere substraatlaag kan 40 liter per m2 opnemen, terwijl de dunnere substraatlaag 27 liter per m2 vasthoudt. Onder het substraat ligt de drainagelaag. De drainage zorgt voor een vrije afstroom van overtollig regenwater. Helemaal onderop (en dus de eerste laag om aan te leggen) vind je het wortelwerende folie. Deze laag voorkomt dat de plantjes het dak in groeien.

© Gijs Franken (2020). De Skyline van Tilburg met het station en de spoorzone. 

Ook aan de slag?

Heb jij ook plannen met je dak of wil je graag met al je Tilburg buren aan de slag? Meld via onderstaande knop je dak of project aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.